Uthyrningsregler

Vi vill få dig att längta hem! Därför är det viktigt för oss att du hittar rätt boende hos oss. Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst. Det finns ett antal grundkrav som du måste uppfylla för att stå i vår bostadskö och få hyra en bostad hos oss.

Våra grundkrav för att hyra bostad

  • Du ska ha fyllt 18 år för att skriva kontrakt, däremot kan du registrera dig när du fyllt 16 år
  • Du måste ha ett svenskt personnummer
  • Du ska ha ekonomiska förutsättningar att klara hyran. Vi följer kronofogdens rekommendationer**
  • Uppfyller Treklöverns krav vad gäller skulder och betalningsanmärkningar
  • Du får inte ha negativa referenser som påverkar vårt förtroende för dig
  • Du ska folkbokföra dig på lägenhetens adress
  • Hemförsäkring krävs för att få hyra lägenhet hos Treklövern Bostads AB

**Vi utgår från att utöver hyran ska det i hushållet även finnas kvar ett normalbelopp. Se www.kronofogden.se för uppdaterande uppgifter på beloppen.

Antal personer som ska bo i lägenheten ska vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek och finns för att förhindra osunda boendeförhållanden. Huvudreglen är 2 personer per sovrum är godkänt. Prata med personalen om du är osäker. 

  • Bostaddirekt – Bostad-direkt innebär att lägenheten hyrs ut utan kötid. Den som först anmäler sitt intresse för bostaden och uppfyller hyresvärdens krav, föreslås som hyresgäst. Notera att du precis som för övriga bostäder behöver stå i bostadskön för att kunna söka lägenheter i Bostad Direkt.
  • Förtur för befintliga hyresgäster.
  • Lägenheter hyrs ut till Klippans kommun enligt separat överenskommelse.

Vid nyproduktion hyrs lägenheterna ut i enlighet med styrelsens beslut för det unika projektet. Exempel kan vara lottning, först till kvarn, prioritering av redan boende hyresgäster eller via kötid.

Förtur kan ges om du som hyresgäst har fått plötsligt väsentligt förändrade boendebehov på grund av:

  • Ålder, sjukdom eller rörelsehinder, som innebär behov av hiss eller bottenvåning.
  • Ekonomiska skäl. Stort behov av billigare lägenhet pga plötslig förändring i familjeförhållandet.

Du måste vara registrerad i vår bostadskö samt uppfylla våra grundkrav för att få hyra bostad. Du ansöker om förtur skriftligen, samt bifoga relevanta intyg.

Vi tar en kreditupplysning på alla sökande som är aktuella för att bli erbjudna visning av en lägenhet för att kontrollera betalningsanmärkningar och att det inte finns skulder till andra hyresvärdar (detta gör vi max en gång var sjätte månad). Samma regler gäller för befintliga hyresgäster.

Bedömning och godkännande av bostadsansökningar utförs av kundtjänstpersonalen, om nedanstående kriterier är uppfyllda:

  • Bostadssökandes disponibla inkomst kan komma från arbete, pension, a-kassa, föräldrapeng, sjukpenning eller sjukersättning, bostadsbidrag, studiebidrag och barnbidrag. Den disponibla inkomsten ska klara hyran samt det normalbelopp som Kronofogden varje år tar fram.
  • Komplettering med eget kapital kan adderas till den disponibla inkomsten om det totala tillgängliga kapitalet motsvarar minst tre årshyror. Kapitalet måste finnas i Sverige. Den sökande måste också bli godkänd i vår kreditprövning.
  • Inga betalningsanmärkningar registrerade hos kronofogdemyndigheten.

Det är ditt ansvar som sökande att vid vår efterfrågan ta fram underlag som styrker din betalningsförmåga.

I din ansökan anger du nuvarande hyresvärd. I vår kreditbedömning kollar vi även din historik hos Treklövern eller nuvarande hyresvärd. Har du negativ historik kan vi neka dig att söka lägenhet hos oss.

Övriga ansökningar behandlas i en kreditprövningsgrupp bestående av tjänsteman från hyresredovisning, administrationschef och uthyrare. Beslut dokumenteras med de deltagandes signering av ansökan.

Försörjningsstöd från Klippans kommun kan vissa fall accepteras som inkomst. Betalningsanmärkningar kan också i vissa fall accepteras men skuld till annan hyresvärd accepteras aldrig. Kriterier för acceptans av betalningsanmärkningar är att skuldsaldo sjunker genom regelbundna avbetalningar och att inga nya skulder registrerats i närtid.

Ej kompletta ansökningar spärras för intresseanmälningar vilket meddelas vederbörande.

Lägenhetssökande som inte uppfyller kraven hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden. För att undvika bostadslöshet kan Klippans kommun under vissa omständigheter hyra lägenhet i första hand och hyra ut densamma till den sökande i andra hand. För att denna typ av andrahandskontrakt inte ska gälla i obegränsad tid skall prövning av andrahandshyresgästens möjlighet till eget hyresavtal ske.

Prövningen görs av Treklövern Bostads AB efter vederbörlig ansökan från andrahandshyresgästen varvid de normala kriterierna ska beaktas liksom följande:

Du ska ha varit andrahandshyresgäst hos Klippans kommun i minst ett år.

  • Du ska ha egen inkomst i enlighet med de krav som fastighetsbolaget har fastställt i sin uthyrningspolicy
  • Ej varit föremål för lagsökning under det senaste året
  • Erlagt hyrorna till förstahandshyresgästen i rätt tid
  • Inga kvarvarande hyresskulder
  • Inga störningar under det senaste året
  • Vårdat lägenheten i enlighet med hyreslagens intentioner om sundhet ordning och gott skick.